До краја јесени 10.000 нових стабала храста

0

Данима уназад сведоци смо свакодневних активности које спроводи ЈКП „Комуналац“, а које су се односиле како на уређивање јавних површина, тако и на орезивање и сечу дрвећа. Међутим, то је изазвало реакције неких наших суграђана, који су изразили забринутост да ће уколико наставе са том праксом значајно смањити број стабала и зеленила. Тим поводом, разговарало се са директором ЈКП „ Комуналац“ из Куле, Дамјаном Миљанићем.
Према његовим речима, у питању су редовни послови на уређењу града и на орезивању дрвећа које је дотрајало или је болесно, или је корење од тог дрвета оштетило подземне инсталације, канализације и водовода. Он наглашава да су стручне службе процениле које дрвеће треба орезати и које су гране критичне, као и да су о томе обавештени грађани и представници Скупштине станара.
-На територији општине Кула у претходном периоду засађено је преко 100 хектара нових засада, значи на свако дрво које се посече из разлога болести или чињенице да угрожава инсталације, засади се пет нових стабала у самом граду Кули. Пошумљавање су претходно радиле углавном приватне фирме, али већину тога нису очували, јер да јесу, ми би сада имали стотине хектара шуме, а немамо их. У задње четири године пошумљавање спроводи ЈКП потпуно самостално и води рачуна о одржавању тих шумских засада. Општина Кула је до пре тог периода била једна од најнепошумљенијих општина у Војводини са негде око 2% пошумљености. Зато ми тренутно имамо 100 хектара. Преко 50 хектара у катастарској општини Кула, имамо једну велику таблу пошумљену у Сивцу, припрема се терен за пошумљавање у Крушчићу, на Планинарском или тзв. Развали такође у Кули- каже Миљанић.
Он је истакао да ће ове јесени бити засађено 10 000 стабала храста и да ће мимо градских средина, на државним површинама које су опредељене за пошумљавање, бити посађени топола, багрем и храст. Такође, директор ЈКП „Комуналац“ позвао је све забринуте грађане да се укључе у њихове активности , да би се пре свега сачувало оно што имамо у насељеном месту, где се нажалост све чешће дешава ломљење здравих садница.

ДО КРАЈА ЈЕСЕНИ 10.000 НОВИХ СТАБАЛА ХРАСТА

ДО КРАЈА ЈЕСЕНИ 10.000 НОВИХ СТАБАЛА ХРАСТАДанима уназад сведоци смо свакодневних активности које спроводи ЈКП „Комуналац“, а које су се односиле како на уређивање јавних површина, тако и на орезивање и сечу дрвећа. Међутим, то је изазвало реакције неких наших суграђана, који су изразили забринутост да ће уколико наставе са том праксом значајно смањити број стабала и зеленила. Тим поводом, разговарало се са директором ЈКП „ Комуналац“ из Куле, Дамјаном Миљанићем.Према његовим речима, у питању су редовни послови на уређењу града и на орезивању дрвећа које је дотрајало или је болесно, или је корење од тог дрвета оштетило подземне инсталације, канализације и водовода. Он наглашава да су стручне службе процениле које дрвеће треба орезати и које су гране критичне, као и да су о томе обавештени грађани и представници Скупштине станара.-На територији општине Кула у претходном периоду засађено је преко 100 хектара нових засада, значи на свако дрво које се посече из разлога болести или чињенице да угрожава инсталације, засади се пет нових стабала у самом граду Кули. Пошумљавање су претходно радиле углавном приватне фирме, али већину тога нису очували, јер да јесу, ми би сада имали стотине хектара шуме, а немамо их. У задње четири године пошумљавање спроводи ЈКП потпуно самостално и води рачуна о одржавању тих шумских засада. Општина Кула је до пре тог периода била једна од најнепошумљенијих општина у Војводини са негде око 2% пошумљености. Зато ми тренутно имамо 100 хектара. Преко 50 хектара у катастарској општини Кула, имамо једну велику таблу пошумљену у Сивцу, припрема се терен за пошумљавање у Крушчићу, на Планинарском или тзв. Развали такође у Кули- каже Миљанић.Он је истакао да ће ове јесени бити засађено 10 000 стабала храста и да ће мимо градских средина, на државним површинама које су опредељене за пошумљавање, бити посађени топола, багрем и храст. Такође, директор ЈКП „Комуналац“ позвао је све забринуте грађане да се укључе у њихове активности , да би се пре свега сачувало оно што имамо у насељеном месту, где се нажалост све чешће дешава ломљење здравих садница.

Gepostet von JKP "Komunalac" Kula am Mittwoch, 10. Oktober 2018

Поделите

Коментари су затворени.