Интервју директора ЈКП “Комуналац” Кула Марка Пешића за Q медиа

0

МАРКО ПЕШИЋ, ДИРЕКТОР ЈКП „КОМУНАЛАЦ“

ПРИОРИТЕТ ЗАМЕНА АЗБЕСТНИХ ЦЕВИ

У времену када се све више говори о недостатку исправне воде за пиће оправдана је и бојазан грађана Куле о томе да ли воде има ддовољно и да ли је она потпуно исправна. Какву воду пију Куљани и докле се стигло са пројектом замене азбестних цеви, односно, санацијом водоводне мреже?

-Што се тиче квалитета и количине воде у Кули не треба да бринемо, Завод за јавно здравље Сомбор, за потребе ЈКП „Комуналац“, врши анализу и испитивање воде два пута недељно. Свака анаиза која је до сада урађена показала је да је вода коју ми пијемо бактериолошки исправна. Што значи да пијемо исправну и квалитетну воду. Санација водоводне мреже свакако је актуелна тема. Постоје два пројекта замене азбестних цеви. Први је већ завршен и прихватила га је Канцеларија за капитална улагања. Други је у изради, очекујем да документација за овај пројекат буде завршена у наредних месец дана. Ово су велики и значајни пројекти за нашу општину, вредност пројекта је око 1.700.000 еура, што омогућава замену азбестних цеви у свим насељима општине Кула. Реализацијом ових пројеката бићемо у могућности да нашим грађанима пружимо још квалитетнију воду и боље снабдевање.

Осим водоснабдевања ЈКП „Комуналац“ пружа и услуге изношења смећа и пет амбалаже из домаћинстава. Каква је ситација са градском депонијом и одношењем смећа у зимском периоду када су количине смећа веће због пепела?

-Одношење смећа како у летњем тако и у зимском периоду тече без великих потешкоћа. Без обзира на количину отпада смеће се односи, а градска депонија редовно се уређује. Радници одељења „Чистоћа“ свакодневно поред послова на уређењу јавних површина, интензивно раде на пословима одношења отпада и ПЕТ амбалаже по утврђеном распореду. Прикупљена пет амбалажа се сортира и пресује, а затим се врши њен транспорт на крајње одредиште. Трудимо се да наш град буде чист и уредан, да свакодневно излазимо у сусрет потребама грађана и у сарадњи са њима наш град учинимо лепшим и пријатнијим местом за живот.

Кула је комплетно покривена канализацијом. То је био један од великих проблема којим се решава делом загађење средине. Какав је одзив грађана када је у питању прикључење домаћинстава на канализациону мрежу и какви су услови прикључења?

-Наш град је после дуго времена добио канализациону мрежу у свим деловима, поред Куле и Црвенка је добила канализациону мрежу. Овај велики пројекат, веома битан за општину Кулу, је успешно завршен, дугогодишњи проблем загађења животне средине и тзв. Бегејца је овим решен. Одзив грађана је веома добар, наше екипе радне јединице „Водовод“ на терену врше надзор и сугестије како би прикључења била брза и по прописаним стандардима. Овим путем позивам грађане, који се још нису прикључили на канализациону мрежу, да то учине. Прикључак је бесплатан, а на овај начин сви заједно водимо рачуна о очувању животне средине.

Да ли Комуналац пружа и услуге грејања у стамбеним објектима. Како функционише поменута услуга и да ли имате намеру да проширите ову делатност?

-ЈКП „Комуналац“ пружа услуге грејања у стамбеним објектима. Задовољство корисника огледа се у томе што смо пред ову грејну сезону потписали око 168 нових уговора са новим корисницима. Сталним унапређењем пословања и озбиљним припремама за грејну сезону у могућности смо да корисницима пружимо приступачну цену и квалитетне услуге. Тренутно наши корисници користе услуге грејања на гас и мазут. У плану је да се током првог квартала наредне године грејање пребаци на гас као главни енергент. Препознавање потреба корисника, брзо реаговање и одговор на захтеве корисника кључ је успеха. Трудимо се да одговоримо на сваки изазов и да идемо у корак са временом и иновацијама што се тиче услуга које пружа наше предузеће. Свакако приоритет и фокус су потребе наших корисника.

Да ли је зимска служба ЈКП „Комуналац“ спремна за зиму и евентуалне веће падавине?

-Као носилац поверених послова зимске службе на територији наше општине, ЈКП „Комуналац“, као и претходних година, и ову сезону је дочекало спремно.

Механизација је спремна, на залихама имамо довољно количина соли и ризле. Како би били сигурни да ће поред путева првог и другог приоритета и сви остали путеви бити очишћени и проходни ангажовали смо и подизвођача. ЈКП „Комуналац“ је у договору са осталим јавним комуналним предузећима преузело послове чишћења снега на читавој територији. Уверен сам да ће ове године при првим снежним падавинама сви путеви ка насељима и салашима бити очишћени и проходни.

Уочи Божићних и новогодишњих празника Кула је добила потпуно нови изглед. Декоративна новогодишња расвета је дала нови сјај Кули. Прилика је да грађане упознате и са плановима за наредну годину?

-Наше екипе електричара и сви ми у сарадњи са Општином Кула трудили су се да за новогодишње празнике не само Кула већ и свако насеље засија пуним сјајем. Захваљујући новим декорацијама и јелкама као централним украсима празнични дух је стигао до сваког насеља. Ове године у велико парку у Кули за наше најмлађе и све остале грађане потрудили смо се да направим незаборавн новогодишњу бајку.

Што се тиче планова у наредној години, приоритет нам је свакако имплементација пројеката санације водоводне мреже, поред тога и пројекта преласка на гасно грејање стамбених објеката. Наравно да нам је у плану пружање што квалитетнијих услуга грађанима и одговарање на потребе сваког појединца. О великим и малим пројектима који ће се реализовати у наредном периоду говорићемо када за то дође време.

Свим грађанима желим срећне новогодишње и божићне празнике, као и успешну предстојећу, 2020. годину.

М. П.

Фото
Марко Пешић

Поделите

Коментари су затворени.